S

S
Alla bilder på bloggen är mina egna.Klicka på bilderna så blir det lite större. Kristianstad fyller 400 år.

söndag 26 januari 2014

Maten är en viktig del i våra liv.

Vädret Kristianstad

Vi tar det för givet att kunna gå till affären och köpa något gott för att vi är sugna eller gå ut till restaurang när vi känner för det. När slutar det att vara viktigt att kunna äta det man gillar? Mat är lika viktigt som att sova för människan och det slutar inte för att man blir äldre. Alla har ju inte den förmån att laga sin egen näringsrik mat. I dagens samhälle bor många sjuka äldre hemma. Det handlar inte längre om att städa och tvätta utan om riktig vård i en miljö som inte är anpassad efter detta. Det finns varken tid eller möjlighet att lyssna in personliga önskemål och knappt tid att sitta ner när någon äter. Resultatet blir det vi ser just nu. Sjuka människor som inte har någon som helst chans att få sig den näring de behöver.  Alla människor oavsett ålder eller hälsostatus förtjänar livskvalite. Vad gör mediciner för nytta  om man ändå svälter.
 

24 kommentarer:

  1. Ja man läser allt för ofta om de äldres dåliga mat,och att många ensamma som knappast äter något alls,nä bättring borde ske..
    Jag har haft lite sol de senaste dagarna och den värsta kylan har gett sig,,men vill gärna ha mer..Haé Kram.

    SvaraRadera
  2. Håller med dej!! Många äldre har det för bedrövligt!! ........Jag har också fått program av min sjukgymnast.Kramen!

    SvaraRadera
  3. Vi tar och sätter seniorerna i fängelse istället för där är de bra och näringsrik mat. Fångarna kanske skulle behöva lite åldringsmat så de får ett mera kännbart straff?!?!

    Jo de var tur att jag hittade en bra bok. Försökte titta på Harry Potter filmer men de gick inge bra :D

    SvaraRadera
  4. Ja det är bedrövligt hur det är med hanteringen av dom äldres mat. Allt blir bara sämre och sämre tack vare alla besparingar som görs. Pengar, det är det som styr, inte vilka behov våra gamla har. Nog är dom väl värda att få god och näringsriktig mat..
    Kram vännen♥

    SvaraRadera
  5. håller helt med dig, många äldre svälter och får inte alls den näringsrika mat de bör ha
    kramar

    SvaraRadera
  6. Jag håller med också, varför kan inte alla få en bra och näringsrik mat, de förtjänar alla oavsett ålder eller var man bor!
    Kram Elenor

    SvaraRadera
  7. Det är inte klokt hur dom äldre behandlas! Man tror inte det är sant.Vilken härlig tallrik med soppa du visar. Många nyttigheter där, den skulle dom haft dom gamla...
    Ha en bra vecka!

    SvaraRadera
  8. Vi Sverige borde skämmas. Folk som slitit hela livet och som ska ha det bra på ålderns höst ska ha den bästa maten tycker jag.

    SvaraRadera
  9. Det är välfärdens avigsida helt klart! De äldre prioriteras bort till förmån för så kallat viktigare saker! USCH! Kram

    SvaraRadera
  10. Det är hemskt att det ska behöva vara så... Fy!

    SvaraRadera
  11. Helt rätt! Pappa har inte längre någon livskvalité, det får man inte instängd mellan fyra väggar...Kramiz

    SvaraRadera
  12. Det är så tråkigt att vi behandlar våra äldre på detta viset. De värda så mycket mer, medan de som sitter i fängelset för de gjort något har det mkt bättre, hur går det ihop?

    SvaraRadera
  13. Är ju för jävl... att dom äldre inte kan få näringrik kost.
    Minns en maträtt min svärfar fick när vi var där är för ca 5 år sen var dillkött som var passerat med mos. Urrrk är bara förnamnet på vad oaptitligt det såg ut.
    Kram

    SvaraRadera
  14. Det är synd att inte alla får samma vård och näringsfylld mat. På mitt jobb får de gamla både bra mat och vård.
    Jag själv skulle inte ha nåt emot att bo där.
    Önskar att alla gamla skulle få ha det så bra. Mem jag har ju hört skräckexemplar :(
    Kram!

    SvaraRadera
  15. Hej Syren, Tack för snälla kommentarer på min blogg när jag var sjuk Är igång igen lite försiktigt äter ju antibiotika ännu några dagar, Ja det är sant det du skriver om det är hemskt så många gamla som far illa jag blir så arg och elaka människor som arbetar på deras vårdhem. Man förfäras när man läser vad de gör med gamla försvarslösa människor. Ja det behövs personal som har tid att hjälpa dem och mata dem med god mat så de får den i sig, Man kan inte sätta fram en tallrik soppa till en darrig 90 åring och tro att de skall kunna få soppan i skeden att stanna kvar tills den nått munnen. När min far var där så hjälpte jag alltid honom eller någon av de andra att få maten i sig för pappa kunde oftast få i sig maten själv bara man hade koll på det.
    2 st personal hinner ju inte mata 20tal gamla som sitter runt borden. Ja något behöver göras åt detta problem men det verkar ju inte hända något. Nåväl ha det så bra bland dina vackra tulpanbilder

    SvaraRadera
  16. Godmorgon denna fredag! Ska strax ut i kylan...Kramiz

    SvaraRadera
  17. Goddag ! ja maten och vad vi äter är mycket viktigt. Det finns ju idag en hel massa s.k skräpmat som bara nästan är fett. Ha det bra !

    SvaraRadera
  18. Det är sant! Inte lätt då man inte kan laga sin mat själv utan måste vara hänvisad till biståndsbedömare och hemtjänstföretag.

    Ha en trevlig söndag!
    Kram

    SvaraRadera
  19. Så sant, man glömmer en hel del med nya beslut och när man förändrar vården.. Det billigaste är inte alltid det bästa i längden. Kram

    SvaraRadera
  20. Hej Syren. Bara inne igen och tittar på dina härliga tulpanbilder! Man kan inte se sig mätt på dem känns det som.
    Ha en bra dag.

    SvaraRadera
  21. hEJ
    Ja man längtar.Så fint med alla blommor.
    Kram,Inger

    SvaraRadera
  22. Ser ju detta i stort sett varje dag när jag jobbar i äldrevården...
    På seniorboende är det väl lite bättre, där lagas maten i ett annat kök & transporteras till huset. Förut hade det kök i samma hus men det lades ner för att spara pengar. Men i hemtjänsten är det rent mardrömslikt. Där har man dessa förbannade lådor som ska värmas i ugnen.. Ingen näring alls. Jag brukar försöka att göra en liten sallad till men, men......
    Då är det det bästa när jag jobbar på boendena med de förståndshandikappade.....Där lagar vi maten själv. Men det är klart att det är lätt att göra när det ej är så många boende. Max 6 personer på det ena jag är på. Där får de riktig näringsrikt.
    Men...summa summarum...de sparar in på fel saker....De som sitter på dessa poster lever i sin egen bubbla & vet inte mycket...
    Ha en toppenhelg, tjejjen..
    Kramen

    SvaraRadera
  23. Ja och det ska vara i Sverige det här händer. Folk som slitit hela livet och sedan inte får den vård och omsorg dom behöver. Likadant är det i skolorna där barnen lär sig mindre. För stora klasser och lärarna hinner inte med alla barn. Många behöver lite extra hjälp precis som dom äldre.

    SvaraRadera